Innovatiebijeenkomst: ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur in de toekomst

Strukton Civiel organiseert op dinsdag 15 januari een innovatiebijeenkomst over ontwikkelingen op het gebied van infrastructuur in de toekomst. Geheel aansluitend bij het beursthema ‘future proof’ organiseren wij deze bijeenkomst op de InfraTech 2019, hét kennisplatform waar opdrachtgevers, aannemers, ingenieurs en toeleveranciers laten zien waarom de Nederlandse infrasector al jarenlang tot de wereldtop behoort. Genodigden voor de innovatiebijeenkomst zijn diverse innovatieve partners en belangrijke spelers op het gebied van infrastructurele ontwikkeling.

Binnen tien jaar wordt het te druk op de Nederlandse sporen, daarvoor waarschuwt ProRail in augustus 2018. Ook het CROW deelt haar zorgen: ‘’Zonder ingrijpende maatregelen zullen veel Nederlandse steden over vijf jaar tijdens de spits dichtslibben. Te lang lag de focus op het oplossen van files op hoofdwegen.’’ Wegwerkzaamheden, een ongeval op de andere rijbaan, een maaimachine in de berm, vaak hebben relatief kleine oorzaken al grote gevolgen. Er zit geen rek meer in ons wegennet. Het is kwetsbaar. Tijd voor een andere aanpak.

Om in de toekomst toch alle reizigers te kunnen vervoeren is het aanleggen van méér spoor niet de oplossing, zegt de spoorbeheerder ProRail. Wat dan wel? ProRail denkt aan een nauwkeurigere dienstregeling en aan metro-achtige treinen, maar is dat genoeg? Of zijn er misschien radicalere oplossingen nodig voor het personenvervoer van de toekomst?

Het verslag van deze bijeenkomst en eventuele vervolgstappen is na 15 januari te vinden op deze website.

innovatiebijeenkomst klein