Overkapping busstation IJSEI

De overkapping biedt beschutting aan de wachtende buspassagiers en overdekt daarnaast de voorrijdpleinen op het maaiveld en een deel van de kade. De architect is Benthem Crouwel Architecten BV.

Opdrachtgever:
Gemeente Amsterdam, dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer, Projectbureau Noord/Zuidlijn
Locatie:
Amsterdam
Status:
Opgeleverd
Land:
Nederland
2015_02_12_Proj_Carr_OVERKAPPINGIJSEI
Kap IJsei_Pro
Overkapping IJSEI in aanbouw
2014_02_28 Foto bij persbericht KdagKAPOKTOBER2o_acc_overv
2015_02_12_Proj_Carr_OVERKAPPINGIJSEI2

Projectinformatie overkapping busstation IJsei

Het nieuwe busstation over het Centraal Station is overkapt met vier kappen. De kap zorgt voor de samenhang tussen het busstation, de stationshal, het maaiveld en het waterprogramma aan de IJzijde.

In het ontwerp van de kap is uitgegaan van koud gebogen glas, ofwel 'freeformglass'. De 360 meter lange en 22 meter hoge kap is opgebouwd uit stalen boogspanten met een overspanning van ongeveer 60 meter. De boogspanten worden 12,5 meter uit elkaar geplaatst. Voor de fundering van de overkapping wordt gebruik gemaakt van de auto-onderdoorgang en de kistdam.

Door een aantal van de glazen panelen van de kap te voorzien van een (doorzichtige) gekleurde folie is de tekst 'Amsterdam' op de kap te lezen. Met een letterhoogte van zo'n tweeëntwintig meter zal dit element een extra herkenningspunt langs de zuidelijke IJ-oever vormen.