Noord/Zuidlijn Metrostation CS

Onder het monumentale Amsterdam Centraal Station is jaren hard gewerkt aan de aanleg van een deel van de metrolijn van en een metrostation voor de Noord/Zuidlijn, een nieuwe metrolijn die de binnenstad van Amsterdam verbindt met het noorden en het zuiden van de stad.

Opdrachtgever:
Gemeente Amsterdam, Dienst Noord/Zuidlijn
Locatie:
Amsterdam
Status:
Opgeleverd
Land:
Nederland
Tunneldeel_invaren_CSO
Zinnksleuf Noord/Zuidlijn Amsterdam CS
Bouwput Amsterdam CS
Wendy en tunneldeel Wendy

Werkwijze

Tunnelelementen Noord/Zuidlijn

Onder Amsterdam CS heeft de combinatie Strukton – Van Oord eerst ruimte gemaakt voor het tunnelelement van de Noord/Zuidlijn dat direct onder het station komt te liggen. Omdat dit tunnelelement de plaats van een deel van de fundering van het station inneemt, is er een extra fundering van stalen buizen aangebracht die een groot deel van de belasting op de oude fundering van het station overneemt.

Vervolgens is het gedeelte voor het tunnelelement onder het station ontgraven, onder water gezet en in verbinding gebracht met het IJ zodat in juli 2011 het eerste tunnelelement onder het station ingevaren en afgezonken kon worden. In september en oktober 2012 zijn vervolgens de resterende drie tunnelelementen in het IJ afgezonken, waarmee de verbinding tussen Amsterdam-Noord en Amsterdam CS een feit was.

Metrostation CS

Om aansluiting van de Noord/Zuidlijn met het Centraal Station mogelijk te maken, legt Strukton – Van Oord onder het Voorplein een diep gelegen metrostation aan: Metrostation CS. Door eerst de dakconstructie van de bouwkuip aan te brengen en hieronder verdere bouw- en graafwerkzaamheden uit te voeren, is de hinder voor reizigers op en rond Amsterdam CS beperkt gebleven.

sGElDc0WLDY