Afzinken stormvloedkering Venetië

Strukton werkt mee aan de bouw van de Chioggia Flood Barrier, onderdeel van het MOSE Project, een stormvloedkering in aanbouw in Italië om de Lagune van Venetië af te kunnen sluiten van de Adriatische Zee. De stormvloedkering wordt aangelegd bij de drie ingangen van de lagune: bij de plaatsen Lido, Malamocco en Chioggia. De stormvloedkering bestaat uit een systeem van caissons waarin beweegbare vloeddeuren worden geplaatst. Het systeem wordt alleen gesloten bij extreem hoog water, vergelijkbaar met de Maeslantkering in Nederland.

Opdrachtgever:
Autoriteiten van Venetië
Locatie:
Chioggia
Status:
Opgeleverd
Land:
Italie
Monitoren drijvend caisson Venetië
Afbeelding4
Ballastwater zit in het caisson
2014_06_03 Drydock innundated resize
IMG_1592 res

Vloedkering

Strukton is verantwoordelijk voor de engineering en de uitvoering van het transporteren en afzinken van acht betonnen caissons die per stuk 21.000 ton wegen. Op de caissons wordt een beweegbare kering gemonteerd die Venetië moet beschermen tegen overstromingen.

De kering treedt in werking bij waterstanden van 110 cm boven normaal en is functioneel tot een waterhoogte van 3 meter boven normaal. Het maximale hoogteverschil tussen het water aan beide zijden is 2 meter. De drie ingangen kunnen afzonderlijk of ten dele worden gesloten door slechts enkele segmenten omhoog te brengen. Door de breedte van een opening te verkleinen, kan de toevoer van zeewater in de lagune worden vertraagd. 

Animatie vloedkering


Projectdetails

De acht betonnen caissons zijn gebouwd in 2012 en 2013 in een bouwdok in Chioggia, ten noorden van de Bocca di Chioggia. Na de bouw is het bouwdok onderwater gezet waar de caissons nu liggen te wachten voor het opdrijven, transporteren en afzinken. Met behulp van sleepboten zal elk betonnen gevaarte van 21.000.000 kilo naar de ingang van de lagune worden gevaren. Het laatste caisson zal eind augustus geplaatst worden.

Tijdens de uitvoering zal Geocon de afzinkmaatvoering en OTN het duikwerk verzorgen. Strukton Immersion Projects realiseert het afzinken van de acht caissons.

Over het contract

Opdrachtgevers zijn de autoriteiten van Venetië. Strukton voert dit werk uit voor de Italiaanse aannemerscombinatie Clodia. De contractwaarde voor Strukton bedraagt ruim EUR 8,0 miljoen.