Tacitusbrug bij Ewijk

Het is een van de grootste verkeersknooppunten van Nederland: de Waalbrug (Tacitusbrug) bij Ewijk. Dagelijks rijden meer dan 110.000 auto’s en zware vrachtwagens over deze brug en passeren de schepen naar Rotterdam en het Ruhrgebied onderdoor. De verkeersintensiteit is hoger dan bij de bouw van de brug is voorzien en renovatie van de brug is dan ook hoog nodig.

Opdrachtgever:
Rijkswaterstaat
Locatie:
Ewijk
Status:
Opgeleverd
Land:
Nederland
2017_02_28 Ewijk 520X355
2017_02_28 Ewijk (2) 520x355
BRUGEWIJK_project_carr2
Ewijk_Project_Carr1
Ewijk_Project_Carr2
Ewijk_Project_Carr5
BRUGEWIJK_project_carr3

Werkzaamheden

De bestaande brug bij Ewijk is een stalen tuibrug van 1 kilometer lang en 40 meter breed. Strukton Civiel zal - samen met Ballast Nedam - de brug renoveren en één meter omhoog vijzelen, zodat de brug voldoet aan de eisen van de moderne scheepvaart.

Vlak onder het wegdek

In september 2012 zijn de renovatiewerkzaamheden aan de brug gestart. Het eerste half jaar is gewerkt in de drie meter hoge koker die aan de onderkant van het wegdek hangt. Deze werkwijze levert geen hinder op voor het verkeer dat gewoon gebruik kan maken van de bestaande brug. Het verkeer kan ongehinderd doorrijden, terwijl vlak onder het wegdek specialistisch technisch werk wordt uitgevoerd.

Vervangen van de tuien

Terwijl het verkeer de Waal oversteekt via een tweede brug worden de tuien van de Tacitusbrug bij Ewijk vernieuwd. Hiervoor wordt een nieuw systeem gebruikt waarbij de kabels uit meerdere parallelle strengen bestaan. Dit maakt het onderhoud van de tuien makkelijker omdat je in de toekomst de kabels streng voor streng kunt vervangen, in plaats van de kabel in zijn geheel.

Overige werkzaamheden

Verder is het werk divers:

  • Laswerk
  • Schilderen
  • Vervangen wegmeubilair
  • Aanbrengen HogeSterkteBeton en een laag asfalt

Projectdetails

Het werk wordt in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd door Combinatie Versterken Bruggen, een samenwerking van Strukton en Ballast Nedam. Het gaat om een opdracht van EUR 68 miljoen die is gegund op basis van Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI).

Animatie van de renovatie van de Brug bij Ewijk

9ZNThLCJolk