Nieuws

Zonnewegdek SolaRoad in twee provincies in gebruik genomen

07 maart 2019

Op 7 maart is op twee locaties in de provincies Noord- en Zuid-Holland in totaal 150 meter SolaRoad in gebruik genomen. De stroken zonnewegdek zijn aangelegd op de parallelweg langs de N232 in de Haarlemmermeer (Noord-Holland) en op de busbaan langs de N218 bij Spijkenisse (Zuid-Holland). Beide provincies gaan hiermee ervaring opdoen met het beheer en onderhoud van zonnewegdekken.

officiële foto bij persbericht groot bestand 

SolaRoad zet met deze twee wegtrajecten een belangrijke stap in de richting van de beoogde grootschalige toepassing van dit innovatieve product waarbij zonnepanelen zijn geïntegreerd in het wegdek en zonlicht op grote schaal wordt omgezet in elektriciteit. Het is voor het eerst dat er in Nederland op een dergelijke schaal energie zal worden gewonnen uit ons wegennet.

Doorbraak duurzame energievoorziening

“De opening van deze twee stroken zonnewegdek betekent een doorbraak op het gebied van duurzame energievoorziening. Zeker als het wegconcept uitgroeit tot een systeem waarmee de opgewekte elektriciteit wordt getransporteerd naar de voertuigen die over de weg rijden. Stel je voor, energie wordt dan opgewekt op de plaats waar deze nodig is. Dan wordt een grote stap mogelijk richting een energieneutraal mobiliteitssysteem.”

Sten de Wit, commercieel directeur van SolaRoad BV

Het SolaRoad-project is gerealiseerd in een samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland, TNO en Strukton Civiel.

Meer weten over de SolaRoad? Klik hier

Op de foto v.l.n.r.: Paul de Krom, voorzitter raad van bestuur TNO; Elisabeth Post, gedeputeerde Mobiliteit, provincie Noord-Holland; Arian de Bondt, directeur van Strukton Civiel Regio West; Floor Vermeulen, gedeputeerde Verkeer & Vervoer, provincie Zuid-Holland; Igor Bal, wethouder ruimtelijke ordening en duurzaamheid, gemeente Nissewaard.