Nieuws

SolaRoad geselecteerd door Rijkswaterstaat voor Making Waves

23 juni 2017

SolaRoad is geselecteerd als één van de drie innovaties, die mogelijk op 7 september a.s. tijdens het Making Waves event op de Afsluitdijk, gepresenteerd mag worden. Het evenement op 7 september biedt inspirerende innovaties een internationaal podium om te pitchen voor een publiek van beslissers, beleidsmakers en experts. Sprekers zijn onder andere voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan en de demissionair minister van Infrastructuur en Milieu. De winnende pitch van deze dag zal mee doen aan de finale van de Ideas from Europe 2018 competitie.

Krommenie-SolaRoad-maart2017-ingridjongens_865 aangepast 

Making Waves is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken en heeft als doel om innovaties verder te helpen. Het gaat hier om innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken over grenzen van sectoren heen. De innovaties zijn verdeeld over de categorieën water, food & health, energy & transport, environment & raw materials en innovative society & security.

Rijkswaterstaat heeft als partner van Making Waves deelnemers gezocht in de categorie Energy & Transport. SolaRoad, de weg die zonlicht omzet in elektriciteit, is uiteindelijk in de selectieprocedure geselecteerd voor een mogelijke podiumplaats tijdens Making Waves.

SolaRoad bestaat uit betonnen modules/elementen van 2,5 bij 3,5 meter met een lichtdoorlatende toplaag van ongeveer 1 cm dikte. Onder de toplaag liggen kristallijn silicium zonnecellen. De opgewekte elektriciteit kan gebruikt worden voor wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en elektrisch rijden. SolaRoad kan een doorbraak betekenen op het gebied van duurzame energievoorziening. Zeker als het wegconcept uitgroeit tot een systeem waarmee de opgewekte elektriciteit wordt getransporteerd naar de voertuigen die over de weg rijden. Dan wordt een grote stap mogelijk richting een energieneutraal mobiliteitssysteem. Inmiddels is SolaRoad uitgebreid met de SolaRoad Kit, bestaande uit vier elementen, en goed voor 3500 kWh per jaar.

SolaRoad is een initiatief van Provincie Noord-Holland, TNO, Strukton Civiel en Dynniq.

Meer informatie: www.solaroad.nl