Nieuws

Opening innovatieve fietsbrug in F35

28 juli 2017

De fietssnelweg F35 Kennispark inclusief de innovatieve fietsbrug over de Auke Vleerstraat is klaar om in gebruik te nemen. Dat gaat gebeuren op aanstaande donderdag 27 juli om 16:00 uur, de officiële opening. Vanaf ongeveer 18.00 uur, is het nieuwe tracé van de F35 voor het eerst open voor fietsers. Fietsers kunnen nu ongehinderd doorfietsen vanaf de Lambertus Buddestraat tot aan het Watertorenpark in Hengelo. Met dit project dragen we bij aan de ambitie van de gemeente Enschede: Enschede Fietsstad 2020.

EVM20170526_Brug1_klein 

Het project

Het DNA van Enschede, de regio Twente en het Kennispark is verwezenlijkt in één brug. Het beeld dat de brug uitstraalt is de transformatie van Enschede als belangrijke textielstad naar moderne hightechstad waarbij nieuwe ontwikkelingen en technologieën centraal staan. De boogvorm van de brug is op een dynamische en innovatieve ontworpen en vormt de ‘poort’ voor al het verkeer dat de fietsbrug passeert.

De brug

De fietsbrug is onderdeel van de fietssnelweg F35. De 'zwevende', erg lichte brug heeft een overspanning van 26 meter, een breedte van 5,5 meter, een hoogte van 3,5 meter en bij benadering slechts een dikte van circa 20 centimeter. De brug is een moderne versie van de boogbruggen die al sinds mensenheugenis over het Twentekanaal liggen. De fietsbrug is een landmark, dat de entree voor het Kennispark is. De brug heeft meerdere noviteiten, zoals keuze voor materialen als composiet, de ledverlichting dat van kleur en intensiteit kan veranderen en aan de onderkant van de overspannigsbogen zijn lichtdoorlatende afdekplaten van vlas- en glasvezel geplaatst.

Samenwerking

In opdracht van de gemeente Enschede is Reef Infra hoofdaannemer van dit project en heeft in samenwerking met wUrck en Arup het brugontwerp uitgedacht. Samen met partners Buiting Staalbouw en Fibercore is de fietsbrug daadwerkelijk gerealiseerd en heeft Novolux de verlichting ontworpen, geëngineerd, en geïnstalleerd.