Nieuws

Grootscheepse operatie verplaatsing Meppelerdiepbrug live te volgen

16 februari 2017

In het weekend van 18 en 19 februari wordt de ophaalbrug bij de Meppelerdiepsluis verplaatst naar zijn definitieve locatie. Dit is vanaf 18 februari live te volgen. Combinatie Strukton-Reef voert dit project uit in opdracht van Rijkswaterstaat. Het doel van de opdrachtgever Rijkswaterstaat is het ombouwen van de keersluis naar een schutsluis.

Meppelerdiepsluis 600x375 

Webcam: klik op deze link

Meerdere kranen, een ponton waarop het brugdek wordt gevijzeld en SPMT’s van Mammoet worden ingezet om het brug in 48 uur te verplaatsen. Tegelijkertijd wordt in dit weekend direct naast de ophaalbrug een tijdelijke brug aangelegd. Zo kan al het verkeer na 48 uur weer gebruik maken van de N331. Vanaf maandag 20 februari tot en met vrijdag 24 februari wordt de ophaalbrug grondig getest, zodat deze vrijdagnacht 24 februari in gebruik genomen kan worden.Deze operatie is een van de laatste belangrijke mijlpalen voor het project. 

Betrouwbare doorvaart

De ombouw van keersluis tot schutsluis zorgt ervoor dat de scheepvaart het hele jaar van en naar het Meppelerdiep kan varen; de doorvaart wordt hierdoor meer betrouwbaar. De nieuwe sluis is breder en dieper dan de huidige, waardoor grotere schepen vlotter en veiliger kunnen passeren. Ook zorgt de nieuwe sluis ervoor dat de veiligheid tegen overstromen in de toekomst beter is gewaarborgd. Naast de ombouw van keersluis naar schutsluis wordt ook het bedieningsgebouw en de bestaande brug in de Hasselterdijk (provinciale weg N331) vervangen.