Nieuws

Frank Bekooij, CEO Strukton Civiel: ‘Door het Betonakkoord krijgt Nederland een innovatief exportproduct’

21 juni 2017

Het 'Betonakkoord voor duurzame groei': een nationaal ketenakkoord voor de toekomstbestendigheid van de betonketen. In dit akkoord verankeren zestig bestuurders vanuit de betonketen en relevante stakeholders doelstellingen op het gebied van circulariteit, CO2-reductie, natuurlijk- en sociaal kapitaal. Op 16 juni jl. waren deze bestuurders bijeen om de laatste punten op de i te zetten. Streven is om in 2017 te tekenen. Strukton Civiel tekent en maakt zich hard om de sector mee te krijgen.

Frank Bekooij 600x375 

Samen denken in levensduur

Frank Bekooij, CEO Strukton Civiel: "Het begint met samen denken in levensduur. Daarmee creëer je bewustwording en volgen er vanzelf concrete acties. Wij hebben dit zelf mogen ervaren.

Een mooi voorbeeld is C2CA-technology B.V., een bedrijf van GBN Groep, dochter van Strukton Civiel en TU Delft dat samenwerkt met Mebin, waarmee we een bijdrage leveren aan Europese onderzoeksprojecten. Door de samenwerking op te zoeken is een techniek ontwikkeld waarmee alle fracties van oud beton omgezet kunnen worden in nieuw beton. Ook de fijne fractie!

Het afgelopen jaar zijn hiervoor diverse kleinschalige testen gedaan. Momenteel wordt er een grote industriële test uitgevoerd op onze locatie in Hoorn. Hierbij worden materialen geproduceerd welke door Strukton Prefab Beton en Mebin worden gebruikt in nieuw beton. Verder worden er samples beschikbaar gesteld voor de Europese projecten HISER en VEEP (Horizon2020) waaraan wij deelnemen.

Hiermee sluiten wij de betonketen, besparen wij natuurlijke grondstoffen en heeft Nederland een mooi innovatief exportproduct. Het 'Betonakkoord voor duurzame groei' stimuleert innovatie en nieuwe exportproducten.”