Nieuws

Succesvolle plaatsing sluisdeur Meppelerdiepsluis

23 augustus 2016

Op dinsdag 23 augustus wordt de tweede nieuwe roldeur van de Meppelerdiepsluis geplaatst. De circa 130 ton wegende deur is succesvol in de deurkas gehesen. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de bouw van de nieuwe sluis.

IMG_1505 600x375 

Op dinsdagochtend is met het inhijsen gestart. De werkzaamheden starten met het verwijderen van bestaand geleidewerk waarna de deur met een drijvende bok werd ingehesen. Na het inhijsen van de deur op de reeds aanwezige onderrolwagens is het geleidewerk terug geplaatst worden waarna de scheepvaart weer doorgang kon vinden.

Roldeur

Een roldeur is een deur die in een deurkas buiten de vaarweg staat. Vanaf de zijkant rolt de deur op wielen (onderrolwagens) over een rail, die in een betonnen drempel is gestort, de vaarweg in. De roldeur heeft een kerende functie bij zowel hoog als laag water. 

Betrouwbaar, vlot en veilig

Combinatie Strukton Civiel Projecten - Reef Infra bouwt in opdracht van Rijkswaterstaat de Meppelerdiepsluis om van keersluis tot schutsluis. Daardoor kan de scheepvaart het hele jaar, ook bij hoogwater, van en naar Meppel varen. De nieuwe sluis wordt breder en dieper dan de huidige, waardoor grotere schepen vlotter en veiliger kunnen passeren. Tevens zorgt de nieuwe sluis voor een betere bescherming tegen overstromingen. Het project is eind 2017 gereed.