Nieuws

Opening Moreelsebrug: recht door het hart van Utrecht

16 december 2016

De Moreelsebrug in Utrecht is op vrijdag 16 december feestelijk geopend. Zestien schoolkinderen zijn samen gekomen in het midden van de brug en puzzelden met kartonnen dozen de woorden ‘Moreelsebrug open’. De eerste 100 fietsers over de brug krijgen een lampje in de vorm van een hart. De fiets- en voetgangersbrug verbindt de binnenstad en de westkant van Utrecht en is een belangrijke schakel in het netwerk van hoofdfietsroutes in Utrecht. De brug gaat recht over het spoorhart van Utrecht en door het hart van Utrecht.

Moreelsebrug 001 

“Een nauwe afstemming en een goede samenwerking met alle belanghebbenden is noodzakelijk om een brug te bouwen over de sporen van Utrecht Centraal. Alle vervoersstromen moeten tijdens het bouwproces gewoon doorgang vinden. Secure planning en projectbeheersing liggen hieraan ten grondslag. Het is een prachtige brug voor de stad Utrecht die twee wijken verbindt en de reistijd tussen deze wijken aanzienlijk vermindert”

Frank Bekooij, directeur Strukton Civiel

De totale lengte is circa 275 meter en loopt vanaf de Croeselaan tussen de Knoopkazerne en de Rabobank, over het spoor richting het Moreelsepark. De brug is ca. 10 meter breed. Tijdens de bouw zijn voorzieningen gemaakt om in de toekomst  trappen naar de perrons aan te kunnen brengen. Kenmerkend voor de brug is de rij 'ijzerbomen' bovenop de brug.

Met de trap of met de lift?

Zowel aan de Moreelsepark-kant als aan de Knoop-kant zijn liften beschikbaar. Strukton realiseerde ook deze liften, bouwde de technische ruimte met alle voedingen en bracht de verlichting aan voor de beeldbepalende ijzerbomen op de brug en de LED-verlichting in de balustrades.

Klaar voor de toekomst

Om de doorstroming van treinen op en rond Utrecht Centraal te verbeteren wordt een aantal perrons verlegd. Deze verbetering zorgt voor minder wissels op en rondom Utrecht Centraal. De steunpunten van de brug zijn zodanig geplaatst dat ze goed op de toekomstige verlegde perrons komen te liggen.

Struktondochter Colijn Beton & Waterbouw heeft deze brug gebouwd en succesvol opgeleverd.