Nieuws

Innovatieve betonscheidingsinstallatie met online kwaliteitscontrole in gebruik genomen

20 juni 2016

Op vrijdag 10 juni jl is de innovatieve betonrecyclingsinstallatie tijdens het Sustainable Concrete evenement in Hoorn officieel in gebruik genomen. Een demonstratie van de installatie was het officiële startsein. De installatie maakt gebruik van Advanced Dry Recovery (ADR)-technologie om oud beton te scheiden op basis van grootte van fracties. Met behulp van een laser wordt de kwaliteit van de aggregaat online gemeten. De installatie is tot stand gekomen door een samenwerking van GBN, Mebin en TU Delft.

2016_GBN 600x375 

De samenwerkende partijen spelen met deze machine in op de stijgende hoeveelheid bouw- en sloopafval en een stabiliserende vraag naar traditionele toepassingen van betonafval (zoals gebruik als menggranulaat onder de weg). Het overschot aan bouw- en sloopafval wordt door deze installatie op een hoogwaardige manier gerecycled.

Eric van Roekel, adjunct-directeur GBN: ’GBN speelt met de ontwikkeling van deze installatie in op de markt om een groeiend probleem duurzaam op te lossen.  Er is veel winst te behalen op het gebied van recycling en de uitstoot van CO2 binnen de beton branche. Ik geloof in de kracht van samenwerken waardoor partijen elkaar aanvullen en versterken om zo tot duurzame oplossingen te komen. Samen denken in levensduur is ons motto’.

Europees onderzoekstraject

De ADR-technologie is ontstaan als onderdeel van het Europese onderzoeksproject C2CA  en wordt momenteel doorontwikkeld in het Europese onderzoeksproject HISER , als case study circulair slopen en hoogwaardige recycling van beton. Hierin hebben 14 partijen uit 8 landen onderzoek gedaan naar recycling van End of Life-beton.

Experts

De ontwikkelingen in betonrecycling werden tijdens het Sustainable Concrete evenement toegelicht door experts op dit gebied.  Zo spraken Frank Bekooij (CEO Strukton) en Ronel Dielissen-Kleinjans (Mebin) over de circulaire economie en gaven Eric van Roekel (adjunct-directeur GBN), Peter Rem (TU Delft) en Wojciech Klimek (Europese Commissie) presentaties over betonrecycling. En bezoek aan de recycling locatie en het in gebruik stellen van de machine sloot de dag af.

Productie van groen beton

Van het eindproduct van de nieuwe betonrecyclingsinstallatie gaan GBN en Mebin samen groen beton maken. Dit is een nieuwe stap in de circulaire economie binnen de beton branche. De grotere fracties uit de ADR-installatie op het GBN terrein worden opgenomen in het productieproces voor beton bij Mebin op  het naastgelegen terrein. Daarnaast zijn er vergevorderde ontwikkelingen op het gebied van fine fraction technology waarbij ook de kleinere fracties beton hoogwaardig opnieuw te kunnen verwerken. Ons doel: 100% recycling van beton op grote schaal.

Wil je meer informatie, kijk dan hier .