Nieuws

Team Roadovation van Hogeschool Utrecht wint finale ColoRED, de studentengame van Strukton

06 maart 2015

Op donderdag 5 maart heeft het team van Hogeschool Utrecht met Roadovation de finale van ColoRED op het hoofdkantoor van Strukton gewonnen. De studenten Rob Kragt, Bart Smink en Marien van Herpen maakten deel uit van dit team. Roadovation is een systeem waarmee onder andere wegen, fietspaden en klinkpaden snel gelegd en vervangen kunnen worden.

Winnaars ColoRed 2015 

Het team: ‘Het idee is ontstaan doordat stratenmakers al 50 jaar op dezelfde manier werken. Hierop zijn we gaan voortborduren. Roadovation scant en analyseert ondergrond, fundering en verharding, neemt verhardingen op en/of versterkt funderingen en brengt verhardingen aan’.

Roadovation bestaat uit een ‘basisdeel’ waar modules aan gekoppeld kunnen. Zo kan het ingezet worden bij groot onderhoud van klinkerwegen, de reparatie van asfaltvakken, het vervangen van de deklaag van asfaltwegen, het maken van langslassen in asfaltconstructie en bij fundering ten behoeve van het verbreden van wegen, het opwaarderen van huidige zandwegen en het aanbrengen fietsvriendelijke cultuurhistorische wegen.

Schets RoadovationSchets Roadovation in werking


De jury was onder de indruk van alle ideeën, maar roemde het winnende idee vanwege het samenvoegen van meerdere technologieën waardoor een nieuwe manier van werken ontstaat welke veel voordelen heeft voor de klant maar ook de omgeving. Daarnaast wegen de kosten en baten tegen elkaar op.

Eervolle vermelding

Hindenbrugbrug

Een eervolle vermelding werd gegeven aan de Hindenburgbrug van Jan Roos en Pieter Denning van de Hogeschool Rotterdam. Zij bedachten een brug die tijdens evenementen voor reclamedoeleinden ingezet kan worden. Uniek aan deze brug is dat de brug hangt aan een hele grote ballon gevuld met helium waardoor hij zijn vorm en stabiliteit krijgt. Op de ballon staat groot de reclame-uiting.

Wat is ColoRED?

ColoRed is een door Strukton Civiel ontwikkelde studentengame waarin studenten een innovatieve (technische) oplossing bedenken vanuit een maatschappelijk probleem. Het is het grootste evenement binnen REDbyStrukton. Met het Strukton Amfora concept – een plan voor stadsuitbreiding met multifunctionele voorzieningen onder de Amsterdamse grachten – als voorbeeld, krijgen studenten de vraag om binnen hun wereld te zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke problemen.

De ColoRED studentengame vond plaats tijdens de InfraTech 2015, de grootste GWW beurs in Europa afgelopen januari. Zes studententeams waren geselecteerd om hun innovatieve oplossing verder uit te werken. Zij kregen hiervoor zes weken de tijd en gingen aan de slag onder begeleiding van Struktoncoaches.

Strukton heeft het initiatief van ColoRed genomen met als doel:

  • studenten te stimuleren voor civiele techniek te kiezen (daar liggen immers goede carrièremogelijkheden; er komt een groot te kort aan vakmensen en civiel specialisten)
  • studenten kennis te laten maken met Strukton
  • zelf kennis te maken met studenten (toekomstig arbeidspotentieel)
  • de doorstroming van potentials bevorderen (door goede instroom is er ook ruimte voor doorstroom)

Wat is REDbyStrukton?

RED is de naam voor het studentenprogramma van Strukton. Lees meer over RED.

Fotografie: BEELD14