Paviljoen en parkeergarage DUO & Belastingdienst in Groningen gerealiseerd - Strukton Civiel

Nieuws

Paviljoen en parkeergarage DUO & Belastingdienst in Groningen gerealiseerd

11 juni 2014

Op 11 juni 2014 heeft het consortium DUO2, tijdens een feestelijke opening, de stadstuin van het Groninger kantoor van de Dienst Uitvoering en Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst symbolisch teruggegeven aan de bewoners van Groningen. Na de voltooiing van de kantoortoren in 2011 maken de ondergrondse parkeergarage, het paviljoen en de stadstuin het project compleet.

Paviljoen DUO gereed 

De tuin is aangelegd bovenop de ondergrondse parkeergarage van het kantoorgebouw. Met zijn 25.000 m2 is het één van de grootste daktuinen van Nederland. In opdracht van het consortium DUO2, een samenwerking van Strukton, Ballast Nedam en John Laing, heeft de combinatie Antea Group/Reef Infra de engineering en de realisatie van de tuin uitgevoerd. Het tuinontwerp is van Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten. Het paviljoen en de ondergrondse parkeergarage zijn ontwerpen door Ben van Berkel/UNStudio.

De uitstekende samenwerking tussen de partijen heeft geresulteerd in innovatieve oplossingen, maar vooral in een openbare ruimte, waar mensen gebruik van kunnen maken. Er is een aantrekkelijke werkomgeving gecreëerd die tevens een ecologische meerwaarde voor de omgeving biedt. Passend bij de eerste toegekende BREEAM-NL In Use score van vier sterren voor een dergelijk kantoorpand van de rijksoverheid in Nederland.

Veelzijdige buitenruimte

De veelzijdige buitenruimte beschikt onder meer over een vijver, een paviljoen en honderden meters aan wandelpaden. De stadstuin is een natuurrijke plek die aansluit bij de bijzondere ecologie van het aanliggende, eeuwenoude Sterrebos. De stadstuin combineert de geborgenheid van een tuin met de openbaarheid van het stedelijk leven. In de architectuur en het landschapsontwerp zijn verschillende kunstwerken verwerkt. De ondergrond van de tuin is deels uit lava opgebouwd: dit creëert de beste omstandigheden voor bomen en beplanting.

Paviljoen en parkeergarage

Het paviljoen, qua ontwerp een weerspiegeling van het hoofdgebouw, biedt een diversiteit aan diensten (fitness, restaurant en zakencentrum). De ondergrondse parkeergarage ligt in een glooiend landschap, ingeklemd tussen een waterdichte klei-leemlaag die typerend is voor de omgeving van Groningen. De garage biedt ruimte aan 700 parkeerplaatsen, waarvan er 60 een elektrisch oplaadpunt hebben. Een gedeelte van de garage heeft een eigen ingang en biedt plaats aan 1500 fietsen.

Technische uitdagingen

De ontwikkeling van de stadstuin kende met de dakconstructie, het drainagesysteem en diverse waterbuffers vele technische uitdagingen. Omdat er rondom het kantoorgebouw vaak een harde wind staat, is er ook goed gekeken naar de juiste beplanting en verankeringen. Dit mede in relatie tot het beheer en onderhoud van de daktuin. De combinatie Antea Group/Reef Infra is na de oplevering tot maart 2031 verantwoordelijk voor het beheer- en onderhoud van de tuin. Daarnaast verzorgt het consortium DUO2 tot 2031 de exploitatie van ‘het Cruiseschip van Groningen’, zoals het imposante gebouw al wordt genoemd.

Feiten en cijfers

 

Totale oppervlakte tuin: 25.000 m2
Aantal verschillende planten en kruidenmengsels in tuin: 55.000 in 200 soorten
Hoogste boom: 10 meter
Parkeerplaatsen in de garage: 700
Ruimte voor fietsen: 1500

Over Strukton

Strukton helpt klanten in de markten railsystemen, civiele infrastructuur en gebouwen verder door de toepassing van specialistische technieken. Behalve de Nederlandse en Europese markt bedient Strukton met zijn specialismen ook steeds meer de wereldmarkt. Het bedrijf telt circa 6.000 medewerkers en heeft een omzet van 1,35 miljard euro.


Fotografie: Ronald Tilleman