Nieuws

AMSTERDAM prijkt op overkapping Amsterdam CS

06 mei 2014

Op de overkapping aan de IJ-zijde van station Amsterdam CS zijn de negen letters van het woord AMSTERDAM nu volledig zichtbaar. Alle 4500 glasplaten zijn gelegd. Daarmee heeft de overkapping van het busstation zijn definitieve uiterlijk gekregen.

2014_05_06 2993 Bronvermelding_Truus van Gog 

De overkapping met kleurige glasplaten is een markant herkenningspunt voor Amsterdam CS geworden. Het stalen skelet heeft 29 spanten, waarvoor 1500 ton staal is gebruikt. Het ontwerp is van Benthem Crouwel Architecten. De overkapping is 360 meter lang, 60 meter breed en 22 meter hoog. De komende maanden vindt de verdere montage en afwerking plaats.

Wethouder Maarten van Poelgeest (Verkeer): ‘Amsterdam heeft er aan het IJ weer een herkenningspunt bij. Wat eerst de achterkant van het station was, is nu een ‘state of the art' busstation. En volgend jaar, na de opening van de nieuwe autotunnel, is de kade het domein van de fietsers en voetgangers.'

Vervoersknooppunt

Het busstation krijgt na de zomer van 2014 zijn definitieve inrichting met 22 halteplekken, omroepinstallaties, informatieborden en banken. Eind dit jaar is het busstation klaar. Het busstation is onderdeel van een ingenieus vervoersknooppunt. Reizigers kunnen straks vanaf het busstation rechtstreeks per roltrap en lift naar de eronder gelegen Noord/Zuidlijn. Ook is een snelle overstap naar de treinen mogelijk. Onder het busstation is de Michiel de Ruijtertunnel voor auto's in aanbouw. Als die tunnel in 2015 klaar is, wordt de kade het domein van fietsers en voetgangers.

Omdat nog aan het busstation wordt gewerkt, vertrekken de EBS-bussen richting Edam en Purmerend tot medio juli vanaf de oostzijde van het busplatform.

 

 

Fotografie: Truus van Gog