Nieuws

Reuzenelement geplaatst bij Vaanplein

10 april 2013

In de nacht van vrijdag 5 april op zaterdag 6 april 2013 is bij het knooppunt Vaanplein met succes het grootste prefab element voor het project verbreding A15 Maasvlakte-Vaanplein geplaatst. Het ging om een prefab betonnen balk, de zogenaamde ‘tafel’, die dient als ondersteuning van de liggers voor een nieuw viaduct. Deze tafel rust op één steunpunt in de middenberm, weegt 234 ton en heeft een omvang van 16,8 m x 4,4 m x 2,15 m (l x b x h).

a-lanes a15 20 april nacht080413133[News] 

Nachtwerk

Het prefab element is over water aangevoerd naar de locatie van Mammoet in Schiedam en kwam via speciaal transport naar het knooppunt Vaanplein. Vanaf 24.00 uur sloot Rijkswaterstaat voor dit nachtelijk transport rijstroken op de A15 af. Een rijstrook bleef open voor het verkeer. Om 01.00 uur arriveerde het element bij het Vaanplein waar inmiddels twee kranen van 700 en 500 ton waren opgebouwd. Vanaf 02.30 uur tot 04.30 uur hesen deze kranen de tafel op zijn plek. Een ploeg van tien man werkte in deze koude nacht aan de plaatsing van het element.

Na het afbreken van de kranen en andere werkzaamheden als het terugplaatsen van een tijdelijke wegafscheiding kon de weg zaterdagochtend om 06.30 uur weer opengaan voor het verkeer.

De werkzaamheden zijn door een zorgvuldige voorbereiding binnen de geplande tijd succesvol uitgevoerd.

Verbreding A15

De A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein wordt tot eind 2015 aangepakt om de doorstroming te verbeteren en de veiligheid te optimaliseren. In totaal komt er 85 km extra rijstrooklengte bij en wordt er een nieuwe bredere en hogere Botlekbrug gebouwd. A-lanes-A15, het consortium dat in opdracht van Rijkswaterstaat de werkzaamheden uitvoert, zal door slim plannen en bouwen de hinder als gevolg van de werkzaamheden minimaliseren.

Vaanplein

Op het knooppunt Vaanplein worden de verbindingswegen verruimd door de aanleg van nieuwe viaducten. Ook wordt op de A29 vanaf het Vaanplein in zuidelijke richting een rijstrook toegevoegd tot aan de afslag naar de Kilweg.

Dit bericht is gebaseerd op een bericht van opdrachtgever Rijkswaterstaat.