Nieuws

A2-Tunnel Maastricht wordt Koning Willem-Alexandertunnel

24 september 2013

De recente troonswisseling heeft de bestuurders van A2 Maastricht op het idee gebracht de nieuwe Koning te vragen zijn naam te verbinden aan de A2-tunnel. Inmiddels zijn wij zeer verheugd dat Zijne Majesteit de Koning hiermee heeft ingestemd. De tunnel zal “Koning Willem-Alexandertunnel” gaan heten, een van de eerste bouwwerken in Nederland vernoemd naar de nieuwe koning.

De A2-tunnel in Maastricht vormt straks de poort van Nederland naar de rest van Europa en vice versa. Het wordt de eerste dubbellaagse tunnel in Europa die geschikt is voor personenauto’s én vrachtauto’s. De tunnel vernoemen naar Zijne Majesteit is een mooie symboliek voor de beschermfunctie van de koning. De bestuurders van A2 Maastricht zijn daarom uitermate blij dat Zijne Majesteit heeft ingestemd met het voorstel. Koning Willem-Alexander zal ook gevraagd worden de tunnel eind 2016 te openen.

De keuze voor de naam Koning Willem-Alexandertunnel betekent dat het oude idee om een prijsvraag uit te schrijven is vervallen. De Groene Loper voor A2 Maastricht wordt gerealiseerd door Avenue2, bestaande uit Strukton en Ballast Nedam. Opdrachtgever voor het plan zijn het Ministerie Infrastructuur en Milieu en de gemeente Maastricht. In de Stuurgroep A2 Maastricht werken Rijkswaterstaat, gemeente Maastricht, provincie Limburg en gemeente Meerssen samen. Het plan de Groene Loper zorgt voor een goede bereikbaarheid van Maastricht, doorstroming op de A2 bij kruispunt Geusselt en knooppunt Europaplein, en nieuwe kansen voor de ontwikkeling van de aangrenzende buurten.