Nieuws

Zinktunnel Nienke klaar voor het IJ

01 oktober 2012

Samen met Peter van Westendorp, dé man op het gebied van afzinken, blikken we alvast vooruit op morgen, 2 oktober. Dan wordt het tweede zinkelement – Nienke – in het IJ aangelegd, tegen de De Ruijterkade aan.

ZinktunnelNienke 

Om drie uur vannacht beginnen ze en wordt er zo’n 24 uur doorgewerkt, in shifts van 12 uur. Peter: “Had ik maar een vak moeten leren, haha.”

Hoogtepunt

Tevreden kijkt Peter terug op vorige week, toen het eerste stuk metrotunnel – Wendy – in het IJ in Sixhaven werd gerealiseerd. Hoewel hij ervaring heeft over de hele wereld met enorme projecten, ziet hij de aanleg van deze Noord/Zuidlijntunnel in het IJ, ook als een hoogtepunt.

Haken en ogen

Peter: “Elke zinktunnel heeft zo zijn eigen haken en ogen. Toen we in Korea een tunnel in de zee aanlegden, lag het risico bij de enorme diepte waarop ze moest komen te liggen en het feit dat je op ruw, open water werkt. Bij deze tunnels van de Noord/Zuidlijn heb je te maken met een stremming van het IJ van 24 uur, waarbinnen de tunnels echt wel afgezonken moeten zijn. Ook zijn deze tunnels smal waardoor het om millimeter werk gaat.”

Soepel

Maar het liep dus behoorlijk soepel vorige week? Peter: “Zeker. Van tevoren stormde het behoorlijk en waren we even bang dat het weer roet in het eten zou gooien. Een beetje wind is niet erg, maar als het gaan onweren of als het heel mistig is, dan gaat het feest niet door. Maar op de dag van het afzinken bleek het weer rustig en konden we zonder probleem beginnen.”

Dromen

Peter vervolgt: “Bij het afzinken draait alles om een goede voorbereiding. Iedereen moet het scenario bij wijze van spreken kunnen dromen. Ik kan niet anders zeggen dat iedereen precies deed, wat hij moest doen. Natuurlijk zijn het ook intensieve dagen. We begonnen om 3 uur ’s nachts en waren pas de volgende nacht klaar. Als eindverantwoordelijke pak je hier en daar een hazenslaapje, maar zelfs dan ben je op je qui vive. Had ik maar een vak moeten leren, haha.”

Geen problemen

Vandaag lopen Peter en zijn crew nog één keer de checklist door. Peter: “Hoewel we nog steeds op scherp staan, is de eerste spanning er wel vanaf. Bovendien is een tweede element makkelijker omdat alle systemen al opgebouwd zijn, ze moeten alleen nog van plek veranderen. Ik verwacht wederom geen problemen morgen.”

Laatste element

Volgende week is het de beurt aan het laatste element dat wordt afgezonken. Peter: “Daarna hebben we ongeveer twee weken nodig om ook dit tunneldeel goed te laten aansluiten met een sluitvoeg. Rond 25 oktober hoop ik dan voor het eerst door een droge tunnel te lopen van de Sixhaven naar de De Ruijterkade.”

Meer informatie

Lees meer over het invaren en afzinken van de tunnelelementen van de Noord/Zuidlijn.

Bron: Noord/Zuidlijn
www.hierzijnwij.nu