Nieuws

Tunneldeel Noord/Zuidlijn: haar naam is Wendy

24 september 2012

In totaal zijn er vier tunneldelen die straks de tunnel onder het IJ en het metrostation onder het Amsterdam CS vormen.

Wendy_tunnelelement 

De zinktunnel, die sinds een jaar onder het CS ligt, plus drie tunneldelen die komende weken in het IJ worden afgezonken.

Op 25 september rond 03.00 uur zal aannemerscombinatie Heijmans/Strukton in alle vroegte de eerste van de drie elementen uit de Suezhaven van Amsterdam richting het IJ invaren. Met behulp van vier sleepboten en een duwboot zal het tunneldeel omstreeks 7.00 uur aankomen ter hoogte van het Amsterdam CS.

Wendy en tunneldeel WendyWendy en tunneldeel Wendy

Het 12.000.000 kilo wegende tunneldeel heeft de doopnaam Wendy gekregen. Het tunnelelement Wendy is 140 meter lang, 12 meter breed en 8 meter hoog. Tunneldelen krijgen, net als tunnelboren, vrouwennamen. De Wendy is vernoemd naar de communicatie adviseur van Strukton Civiel. De doop van Wendy, door Wendy, heeft al in 2007 plaatsgevonden. De vier enorme tunneldelen zijn in 2006 en 2007 gebouwd in bouwdok Sixhaven (nu tunnel Sixhaven) waarna ze tijdelijk in de Suezhaven zijn opgeslagen.


Op 2 en 9 oktober volgen respectievelijk het tunneldeel aan de kant van CS en het laatste sluitstuk in het midden van het IJ. Als reservedata zijn nog 16, 23 en 30 oktober achter de hand gehouden, voor het geval het weer tegenzit.

Meer informatie

Lees meer over het invaren en afzinken van de tunnelelementen van de Noord/Zuidlijn.