Nieuws

Start werkzaamheden renovatie brug bij Ewijk (A50)

24 augustus 2012

In september starten de renovatiewerkzaamheden aan de bestaande brug over de Waal in de A50 nabij Ewijk. Door deze renovatie wordt de levensduur van de brug met dertig jaar verlengd.

Het werk wordt in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd door de Combinatie Versterken Bruggen, een samenwerking van Strukton en Ballast Nedam. Het gaat om een opdracht van EUR 68 miljoen (exclusief btw) die is gegund op basis van Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI).

De bestaande brug is een stalen tuibrug van 1 kilometer lang en 40 meter breed. Combinatie Versterken Bruggen zal de brug één meter omhoog vijzelen, waarmee de doorvaarhoogte gaat voldoen aan de eisen van de huidige scheepvaart. Verder is het werk divers: laswerk, conserveringswerk zoals schilderen, vervangen wegmeubilair, vervangen van de tuien en aanbrengen van HogeSterkteBeton en een laag asfalt.

Het eerste half jaar wordt gewerkt in de drie meter hoge koker die aan de onderkant van het wegdek hangt. Dit levert geen hinder op voor het verkeer dat gebruik maakt van de bestaande brug. Het verkeer kan ongehinderd doorrijden, terwijl vlak onder het wegdek specialistisch technisch werk wordt uitgevoerd.

Verbreding A50 Ewijk–Valburg en extra brug over de Waal

Rijkswaterstaat werkt voor het weggedeelte A50 Ewijk–Valburg aan een wegverbreding in beide richtingen van 2x2 naar 2x4 rijstroken en een vluchtstrook. Hierdoor zal de doorstroming van het verkeer alsook de bereikbaarheid van de regio verbeteren.
In het kader van de wegverbreding A50 Ewijk–Valburg komt er een extra brug over de Waal (ten westen van de bestaande) in de A50. Ook past Rijkswaterstaat de knooppunten Ewijk en Valburg aan. Als de extra brug over de Waal in 2013 klaar is, gaat het verkeer - met hetzelfde aantal rijstroken - over de extra brug rijden en zal de bestaande brug worden gerenoveerd.
In 2014 is de gehele wegverbreding naar 2x4 rijstroken gereed.