Nieuws

Noord en Zuid Amsterdam nagenoeg met elkaar verbonden

09 oktober 2012

Vandaag heeft aannemerscombinatie Heijmans/Strukton het derde en laatste tunnelelement op de bodem van het IJ in Amsterdam neergelegd. Het is een historisch moment: het noorden en zuiden van de stad is nagenoeg met elkaar verbonden, op 1,5 meter na.

NoordZuidlijn 

De afzinktunnel in het IJ maakt onderdeel uit van de Noord/Zuidlijn.

De afgelopen weken zijn de eerste twee tunnelelementen in het IJ afgezonken, Wendy en Nienke genaamd. Het tunnelelement van vandaag is het middelste gedeelte. Waren de eerste twee delen nagenoeg recht, dit derde element heeft een knik in het midden, waar de oversteek het diepste punt bereikt. De afmetingen zijn indrukwekkend.

Het element:

  • weegt 12.000.000 kilo
  • is 140 meter lang
  • is 12 meter breed
  • is 8 meter hoog


Sluitvoeg

Op dit moment is er nog een opening van ongeveer 1,5 meter. Dit heet een sluitvoeg en hij wordt de komende weken gedicht. Dit is specialistisch werk dat onder water, door duikers, wordt uitgevoerd. Binnenkort is het dan mogelijk om voor het eerst door een droge tunnel te lopen van de Sixhaven naar de De Ruijterkade.

Het is een goede gewoonte om de tunneldelen te vernoemen naar een vrouw. Vandaag had Humberto Tan, presentator van BNR News Radio, de eer om de vrouwennaam van het derde element te bedenken. Hij heeft het tunnelelement vernoemd naar zijn moeder Hilly.

Meer informatie


Bekijk ook de timelapse van het afzinken van tunnelelement Hilly: 

WKYApKwhdHM

 (bron video: Gé Dubbelman / Gemeente Amsterdam Dienst Metro)

Foto: @NoordZuidlijn (Gemeente Amsterdam Dienst Metro)