Nieuws

Invaren en afzinken tunnelelementen Noord/Zuidlijn: eerste deel op 25 september

21 september 2012

De komende weken maakt de Noord/Zuidlijn in 3 fases de laatste verbinding van de metrolijn: de tunnel onder het IJ. Het gat tussen Amsterdam-Noord en CS wordt op 3 opeenvolgende dinsdagen gedicht, te beginnen met het meest noordelijke tunneldeel aanstaande dinsdag 25 september. Dan zal aannemerscombinatie Heijmans/Strukton een 138 meter lang en 8 meter breed tunnelelement ‘s ochtends vroeg invaren tussen de damwanden bij de Sixhaven aan de noordkant van het IJ. In de loop van de middag wordt het tunnelelement ter plekke afgezonken.

Tunneldeel_invaren 

In alle vroegte rond 3 uur vertrekt het tunneldeel, met de doopnaam Wendy, uit de Suezhaven richting het Amsterdamse IJ. Met behulp van vier sleepboten en een duwboot zal het tunneldeel omstreeks 7.00 uur aankomen bij het zogenoemde zwaaipunt vlak achter Amsterdam CS. Vervolgens wordt het gevaarte van 12.500.000 kilo rechtgedraaid en naar de overkant gevaren.

Hollands meesterschap in de praktijk

Het tunneldeel op 25 september vormt het eerste van drie elementen die Noord en de rest van de stad gaan verbinden. Op 2 en 9 oktober volgen respectievelijk het tunneldeel aan de kant van Amsterdam Centraal Station en het laatste sluitstuk in het midden van het IJ. Als reservedata zijn nog 16, 23 en 30 oktober achter de hand gehouden, voor het geval het weer tegenzit.

Volg Wendy op 25 september

Op www.hierzijnwij.nu houdt de Dienst Metro een liveblog bij waarop de tocht van het tunneldeel de hele ochtend en middag gevolgd wordt. Daarnaast stellen zij alles in het werk om het mogelijk te maken Wendy via een liveverbinding met een webcam te volgen.

In totaal worden er vier tunneldelen afgezonden: de zinktunnel onder het CS heeft in mei 2011 plaatsgevonden. Bekijk hier het filmpje

Meer informatie

Lees meer over het invaren en afzinken van de tunnelelementen van de Noord/Zuidlijn.

Bron: Noord/Zuidlijn hierzijnwij.nu