Nieuws

Struktonprojecten open tijdens Dag van de Bouw 28 mei

10 mei 2011

Strukton stelt, net als vele andere bedrijven uit de sector, tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 28 mei enkele van zijn mooiste en meest ingewikkelde projecten open voor het publiek. Iedereen is die dag welkom om een kijkje te nemen achter de schermen: omwonenden, passanten, bewoners en/of gebruikers. En natuurlijk ook relaties en familie van het bouwpersoneel of bouwbedrijf en mensen die door hobby, studie of werk interesse hebben in de bouw.

Bezoekers zijn op 28 mei van 10.00 uur tot 16.00 uur welkom op de volgende projecten van Strukton:

  • Amsterdam: Combinatie Strukton Hollandia maakt een stalen overkapping met glas over het busstation Amsterdam Centraal, langs het IJ. De 360 meter lange en 22 meter hoge kap is opgebouwd uit stalen boogspanten met een overspanning van ongeveer 60 meter. De boogspanten worden 12,5 meter uit elkaar geplaatst. De architect is Benthem Crouwel Architecten BV. Tijdens de open dag is vanaf de openbare weg op de Ruyterkade te zien dat een aantal spanten geplaatst is en dat er is gestart met het monteren van de glasplaten.
  • Amsterdam: Metrostation CS. Projectmedewerkers van de Combinatie Strukton / Van Oord zetten zich in om de kruising van de nieuwe metrolijn met het drukke Amsterdamse Centraal Station te realiseren. Dit is een topprestatie, want het Centraal Station blijft gedurende de bouw in exploitatie. Onder het Voorplein van het station wordt een diep gelegen metrostation gebouwd. Op dit moment is deze bouwput uitgegraven tot -19 meter en wordt een betonnen vloer aangebracht. Tijdens de open dag is het mogelijk om af te dalen tot -19 meter. Bezoekers dienen rekening te houden met een wachttijd omdat de bouwput beperkt toegankelijk is.
  • Harderwijk: In het centrum van Harderwijk wordt parkeergarage Houtwal gebouwd, een volledig ondergrondse, ronde parkeergarage. De bouwkuip heeft ruim 1 meter dikke betonnen wanden tot 24 meter diep in de grond. Door de ronde vorm is (net als bij een ei) de ‘schil’ niet kapot te drukken. De grond is ontgraven (650.000 kruiwagens!) en er zijn funderingspalen aangebracht met een totale lengte van 14 kilometer. Na het leegpompen bleef er een diep gat in de grond over waarin een flatgebouw van 6 etages zou kunnen verdwijnen. In dit gat wordt nu een 6 verdiepingen tellende parkeergarage gemaakt voor 450 auto’s.

De Dag van de Bouw wordt jaarlijks georganiseerd door Bouwend Nederland en trekt meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Dit jaar worden in totaal 220 bouwlocaties opengesteld voor het grote publiek. Het complete programmaoverzicht is te vinden op www.dagvandebouw.nl.