Nieuws

Minister Schultz geeft startsein forse verbetering bereikbaarheid Rotterdams havengebied

14 december 2011

De wegcapaciteit op de A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein wordt de komende jaren met 65 procent vergroot. Daarnaast zorgt een nieuwe Botlekbrug voor een betere doorstroming van het scheepvaartverkeer.

botlekbrug2 

Dat heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vandaag bekend gemaakt bij de officiële start van de werkzaamheden. “Met de aanpak van de A15 maken we de regio sterker en beter bereikbaar. Dit is meer dan een wegproject. We gaan bouwen en onze infrastructuur, zowel de weg als het water en het spoor,  beter benutten”, aldus de minister. 

De A15 is de belangrijkste transportas die het Rotterdamse haven- en industriegebied met het Europese achterland verbindt en staat nu in de File Top 50 op de 11e plaats. De weg speelt een belangrijke rol in de verkeersafwikkeling van het goederenvervoer van en naar het havengebied en is belangrijk voor het woon-, werk- en recreatieverkeer in de regio.

In totaal wordt 85 kilometer extra rijstrooklengte aangelegd in de vorm van parallelwegen en uitbreiding van de bestaande rijstroken. De nieuwe Botlekbrug wordt  breder en bijna 2 keer zo hoog. De brug is nu te krap om twee schepen tegelijk door te laten waardoor schepen op elkaar moeten wachten. Met de nieuwe brug kunnen de schepen makkelijker en sneller doorstromen.

Daarnaast worden de Botlektunnel, Thomassentunnel en 36 andere bouwwerken, waaronder viaducten, gerenoveerd. Ook verbeteren de fietsroutes in de regio en komt er over ruim 35 kilometer een dynamisch verkeersmanagementsysteem. Doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer worden daarmee zo veel mogelijk gescheiden.

Rijkswaterstaat heeft door middel van een DBFM-contract (Design Build Finance Maintain) het project aanbesteed aan de aannemerscombinatie A-Lanes A15 (Strukton, Ballast Nedam, John Laing, Strabag en Croon). Dit houdt in dat A-Lanes A15 het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de A15 tussen de Maasvlakte en het Vaanplein op zich neemt. Het onderhoud van de A15 door A-Lanes is voor een periode van 25 jaar. Met het project is een bedrag gemoeid van 1,5 miljard euro.

(persbericht Rijkswaterstaat, zie ook projectpagina A15 Maasvlakte-Vaanplein)