Nieuws

Eervolle vermelding International Tunnelling Awards 2011

02 december 2011

Strukton Afzinktechnieken Mergor heeft bij de International Tunnelling Awards 2011 in de categorie 'Technical Innovation of the Year' een eervolle vermelding gekregen met het project Busan Geoje Fixed Link. De bekendmaking vond op 1 december in Hongkong plaats. Winnaar in deze categorie is de combinatie Arup, REHAU en Züblin geworden.

Het afzinken van de tunnelelementen voor de Busan Geoje Fixed Link in Zuid-Korea was een uitdagende opdracht met uitdagende omstandigheden. Werken onder extreme en veelal beperkende condities leverde een serie belangrijke innovaties op, waarmee Strukton Afzinktechnieken Mergor de techniek van het afzinken opnieuw verder heeft gebracht.

Zo kreeg het team te maken met het afzinken in open zee, in zeer korte tijd en onder extreme omstandigheden.

Door de diepte van de zeebodem bleken de achttien tunneldelen met een totale lengte van 3,5 kilometer moeilijk onder water aan elkaar te koppelen. De reguliere afzinktechnieken waren niet bruikbaar. Daarom ontwikkelde Strukton speciaal voor dit project onder andere een meetapparaat om de juiste hoeken en lengtes te bewaken zodat de positie van het tunnelelement met een nauwkeurigheid van enkele millimeters te bepalen was.

Om de 48 miljoen kilo wegende elementen ondanks de sterke stroming op de plaats te houden werden robotpoten ontwikkeld.

En vanwege de diepte waren de gebruikelijke technieken zoals een toegangsschacht om de tunnel te benaderen niet geschikt. De ingenieurs en duikers gingen het element daarom in via een self propelled diving bell.