Nieuws

Busstation IJ-zijde Amsterdam Centraal weer volledig in gebruik

20 oktober 2011

De bouw van de overkapping van het busstation aan de IJ-zijde van Amsterdam Centraal is grotendeels klaar. Vanaf zaterdag 22 oktober is het westelijke busstation aan de IJ-zijde van station Amsterdam Centraal weer volledig in gebruik. Dit kan omdat de laatste werkzaamheden aan de overkapping weinig hinder meer opleveren voor de busreizigers. Medio november worden de laatste glasplaten gelegd.

amsterdam_ij 

Het is gelukt om het afgelopen half jaar in een druk en complex gebied de overkapping van het busstation te bouwen. Dit najaar vinden, naast het leggen van de laatste glasplaten, nog laatste montagewerkzaamheden plaats. Er liggen dan ruim 3300 glasplaten op het oostelijke en westelijke deel van de kap.

Vanwege de weersomstandigheden is er daarna een geplande winterstop.
In het voorjaar van 2012 zijn de laatste afrondende werkzaamheden, waarna driekwart van de kap is voltooid. Het middendeel volgt in 2013, als het werk aan de Noord/Zuidlijn op deze plek is voltooid. Dan heeft Amsterdam er een markant punt bij: een kap van 360 meter lang, 60 meter breed en 22 meter hoog waarvoor 1500 ton staal en 4.500 glasplaten nodig zijn. De overkapping is een project van de dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV) van de gemeente Amsterdam.