Nieuws

Strukton-topman blij met Oranjewoud

02 augustus 2010

Topman Durk ten Wolde van Strukton verwacht dat zijn bedrijf na de overname door Oranjewoud in stabiel vaarwater komt. Investeerder Gerard Sanderink schetst hij als een ondernemer die continuïteit hoog in het vaandel heeft.

Afgelopen twee jaar zag Ten Wolde de namen van een stuk of vijf potentiële kopers passeren. Ook het buitenland toonde interesse om Strukton in te lijven. "Ach zo gaat dat, als je in de etalage staat. Bedrijven komen dan je water testen. Uitgangspunt is steeds geweest dat we geen aandeelhouder wilden die zou gaan opknippen en vervolgens de losse onderdelen verkopen. Het nemen van de stappen was steeds aan onze aandeelhouder, de NS. Die moest besluiten. Wij als mensen van Strukton zijn gewoon zo goed mogelijk met ons werk doorgegaan. Dat is - voor zover ik kan zien - goed gelukt. Echt serieuze overnamegesprekken zijn alleen gevoerd met Oranjewoud."

Kalkoen

Bestuursvoorzitter Ten Wolde kijkt met plezier terug op de afgelopen twee jaar. Voelt zich wel een beetje de kalkoen die over zijn eigen kerstdiner mag meepraten. Aangetrokken immers als interimmer. In de zomer van 2008 vertrok spoorslags Gerrit Witzel, nu de topman van aannemer Heijmans. De aanstelling van een tussenpaus leek iedereen de meest logische keuze. De in Delft opgegroeide en gepromoveerde kernfysicus Ten Wolde (1944) werkte voor bedrijven als Westinghouse, Shell en Lummus. Sedert 1996 is hij als interimmer verbonden aan Boer & Croon. "Vanuit mijn achtergrond ben ik gewend de lange termijn te zien. Zeker, indien nodig, stuur je bij. Maar ik ben niet iemand van hakken en snijden. De bouw kende ik van twee kanten. Vooral als opdrachtgever. Wat me uit de afgelopen twee jaar zal bijblijven? Hoe kortzichtig in de bouwsector bedrijven bij aanbestedingen met hun prijs duiken. Onbegrijpelijk. Opdrachtgevers zijn het meeste gebaat bij aannemers die deskundigheid bieden en een fatsoenlijke boterham verdienen." Een goede stap voorwaarts voor Strukton is volgens Ten Wolde dat het bedrijf door de overname een aandeelhouder krijgt met een langetermijnvisie. "Niet dat bij ons zo'n visie ontbrak. Maar het is wel erg fijn als de strategie ook gedekt wordt door de aandeelhouders. Of Oranjewoud onze visie onderschrijft? Verstandig is om niet direct alles te willen veranderen. Als de overname in kannen en kruiken is, zal vast wel worden gepraat. Oranjewoud heeft in veel van onze papieren gekeken en met directeuren gesprekken gevoerd. Daarmee houdt hun kennis op. Om tot andere inzichten en betere strategieën te komen, zijn gesprekken met meer lagen in het bedrijf nodig."

Trots

De centrale ondernemingsraad krijgt van Ten Wolde een pluim. "Ik ben best trots op de rol die de cor gespeeld heeft. Vergeet niet dat de mensen naast hun or-werk gewoon een drukke baan hebben. Toen er een koper was, kwam de zaak behoorlijk onder druk. Heel degelijk en snel heeft de cor binnen zes weken een doortimmerd advies gegeven. Waar de cor op heeft aangedrongen? Bijvoorbeeld op een goede corporate governance. Op dat terrein zijn - met het instellen van een raad van bestuur en een raad van commissarissen - grote stappen gezet. Gezorgd is ook voor het behoud van de arbeidsvoorwaarden, van cao tot pensioen. We hebben daar geen harde strijd over geleverd. Directie en ondernemingsraad zaten grotendeels op één lijn." De plannen van Oranjewoud om Strukton over te nemen, sloegen vorige maand in de branche in als een bom. Schijnbaar uit het niets kwam een fusieconcern van 9500 medewerkers en 1,8 miljard euro omzet uit de lucht vallen. Ten Wolde: "Ik kreeg reacties van zorg en verbazing. Vergeet niet dat we met sommige van onze concurrenten in projecten gewoon samenwerken. Ook bij onszelf was in het begin verwarring. Wilde een ingenieursbureau een bouwbedrijf kopen? Dat bleek niet het geval. Strukton wordt overgenomen door een financiële beheersmaatschappij. Onder de holding hangen straks twee aparte bedrijven: ingenieursbureau Oranjewoud en bouwbedrijf Strukton. Ik kan iedereen verzekeren dat er geen reden tot zorg is." Uit de gesprekken met Gerard Sanderink, de bestuurder-eigenaar van Oranjewoud, kreeg Ten Wolde een plezierige indruk van de man die straks aan het roer overneemt. "Je kunt op het internet heel veel oude en gekleurde informatie over hem vinden. Ik heb Sanderink tot dusverre ervaren als een prettige, positieve en in onze business zeer geïnteresseerde ondernemer."

Bron: Cobouw, 30-07-2010
Tekst: Theo Leoné