Nieuws

Lawesbrug dingt mee naar Staalprijs 2010

05 mei 2010

De gemeente Zutphen en Reef Infra hebben de Lawesbrug in Zutphen aangemeld voor de Nationale Staalprijs 2010. Deze tweejaarlijkse Nederlandse bouwprijs beloont en waardeert voorbeeldige en inspirerende bouwprojecten, die geheel of grotendeels in staal zijn uitgevoerd. De inschrijvers stellen zich kandidaat in categorie D, infrastructuur. De nominaties zijn in juli bekend. Donderdag 14 oktober 2010, tijdens de Nationale Staalbouwdag, is de bekendmaking van de winnaars en de prijsuitreiking.

Lawesbrug 

Hergebruik stalen liggers

Voor de hoofdoverspanning van de Lawesbrug zijn de antieke stalen geklonken hoofdliggers gebruikt uit het gedemonteerde stalen viaduct (1931) in de N348 tussen Zutphen en Deventer over het spoor naar Winterswijk. Reef Infra sloopte de brug drie jaar geleden in opdracht van ProRail. Samen met de gemeente Zutphen ontstond het plan om de plaatstalen liggers te hergebruiken in een fietsvoetbrug van 65 meter lang. Oud staal is op een duurzame manier opnieuw ingezet: de liggers zijn niet afgeschreven, maar de levensduur is met minimaal een eeuw verlengd. Het historische karakter blijft zo op een unieke manier behouden voor de toekomst.

Bijzonder ontwerp

In het ontwerp is rekening gehouden met authentieke details. De brugpijlers zijn deels uitgevoerd met oud metselwerk en hardstenen hoekelementen. Zelfs het nationale symbool van Canada, de Maple Leaf, is op verschillende plaatsen uitgefreest in de reling. De sobere kleur blauw van de liggers en de reling past uitstekend in een moderne, eigentijdse woonomgeving. Het houten brugdek kreeg een duurzame slijtlaag van antraciet mandurax en rode porfier. De schampkanten zijn met roosters afgedekt, zodat de oude constructie zoveel mogelijk zichtbaar blijft.

Officiële opening op Bevrijdingsdag

Burgemeester Arnold Gerritsen van Zutphen opent de brug officieel op Bevrijdingsdag 5 mei, in het bijzijn van een Canadese delegatie van oud-strijders. De brug is genoemd naar M.N. Lawes, een Canadese sergeant die in 1945 sneuvelde bij de bevrijding. Zijn kleindochter woont de officiële opening bij. Van deze fietsvoetbrug gaan de bewoners van de nieuwbouwwijk Leesten-Oost gebruik maken. De straten uit deze wijk zijn genoemd naar in dit gebied omgekomen Canadezen.