Nieuws

Eervolle vermelding Schreuderprijs

06 april 2010

Tijdens de Dag van het Ondergronds Bouwen op 31 maart 2010 heeft Strukton als een van de vijf genomineerden een eervolle vermelding ontvangen van de Schreudersprijs 2009. De eervolle vermelding is voor het werk aan de vaste oeververbinding Busan-Geoje in Zuid-Korea.

Het project Fixed Link Busan-Geoje is een van de grootste infrastructuurprojecten in de geschiedenis van Zuid-Korea. Via een 8,2 kilometer lange snelwegverbinding verbindt het de stad Busan met het schiereiland Geoje. Busan is een belangrijke havenstad en een van ’s werelds drukste containeropslaghavens. De huidige reistijd van Busan naar Geoje is circa drie uur per auto; met de nieuwe vierbaansweg wordt dat verkort tot zo’n 40 minuten. De verbinding bestaat uit een tunnel van 3,2 kilometer en twee bruggen met een gezamenlijke lengte van 4,5 kilometer. De tunnel wordt de eerste afzinktunnel in Korea. Strukton verzorgt het spannendste gedeelte van de bouw: het afzinken van de tunnel tot 52,2 meter. Werken op die uitzonderlijke diepte betekent een huzarenstukje, dat wordt uitgevoerd door Strukton Afzinktechnieken, in het buitenland handelend onder de naam Mergor.

De stichting A.M. Schreuders heeft de tweejaarlijkse Schreudersprijs in het leven geroepen om de voordelen en mogelijkheden van ondergronds bouwen in Nederland onder de aandacht te brengen. De prijs is vernoemd naar de heer A.M. Schreuders die daarmee bouwend Nederland wil prikkelen tot vernieuwend ruimtegebruik beneden het maaiveld. Voor het daadwerkelijk uitvoeren is specialistische kennis nodig, bij voorkeur Nederlandse kennis.

De inzendingen werden beoordeeld door de onafhankelijke jury onder voorzitterschap van prof. ir. Johan W. Bosch. Deze stelde: ‘Strukton Civiel heeft de afzinktechniek ten behoeve van dit project een grote stap verder gebracht en daarmee is dit innovatieve project een prachtig voorbeeld van export van Nederlandse kennis en een stimulans voor het ondergronds bouwen.’

In mei 2010 wordt het laatste element afgezonken en kan opdrachtgever Daewoo Engineering de tunnel afbouwen.